• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Champagnes

Champagnes

Champagnes kennen we als dé drank bij uitstek om mee te toasten en bijzondere momenten te vieren. Dat is jammer, want de mousserende wijn is juist perfect om vaker te drinken. Fluuts biedt champagnes aan van de kleinere en onbekende champagnehuizen die qua smaak absoluut niet onder doen en soms zelfs beter van smaak zijn. Deze champagnes zijn vaak bekroond met (inter)nationale prijzen. De champagnehuizen waar wij mee samenwerken liggen vooral in het zuiden van de Champagnestreek, namelijk in de Côte de Bar. Hier liggen de uitgestrekte wijngaarden op zonnige hellingen. 


De champagnes worden gemaakt van  druiven van Chardonnay, de Pinot Noir en in iets mindere mate de Pinot Meunier. Er zijn de volgende soorten Champagne:

 

Brut champagne:

Dit is de meest gedronken champagnesoort. Dit verklaart ook waarom 95% van de champagnes brut zijn. Het is een veilige keuze. Binnen de brut champagne heb je verschillende gradaties:

  • Brut Nature (of zéro doságe): is een champagne met weinig tot geen suikers (0 – 3 gram)
  • Extra Brut: is een champagne tot maximaal 6 gram suiker per liter
  • Brut: de meest gangbare champagne met maximaal 12 gram suiker per liter.

 

Demi-sec champagne:

Dit zijn champagnes met een hoge suikergehalte waardoor deze zoeter zijn dan de brut champagnes. Het is een fabel dat demi-sec champagnes slechte champagnes zijn, bovendien zijn de demi-sec champagnes in deze webshop van uitstekende kwaliteit. De brut champagnes worden ook gezoet. Hou je van een wat zoetere champagne dan is de demi-sec een goede keuze. Zowel een blanke als rosé champagnes kunnen demi-sec zijn.

 

Rosé champagne:

De laatste jaren is de rosé champagne bezig met een stevige opmars. Lang was het voor mannen ‘not done’ om een rosé champagne te drinken. Het is nu een symbool voor succes. Hou je van een fruitige champagne? Kies dan voor een rosé champagne. Het is trouwens een mythe dat rosé champagnes zoet zijn. Je kunt kiezen uit de brut, demi-sec of een saignée.

 

Blanc des Blancs champagne:

Dit is een champagne gemaakt van uitsluitend witte druiven. De meeste Blanc des Blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay. In deze webshop vind je ook champagnes met de Pinot Blanc. Blanc des Blancs betekent letterlijk: “Het wit van het witte”. Een Blanc des Blancs champagne is licht, droog en elegant en behoort tot de duurdere champagnes.

 

Blanc des Noirs champagne:

Dit is een champagnes gemaakt van uitsluitend blauwe druiven. De Pinot Noir en Meunier bepalen het karakter van deze champagne.

 

Vintage champagne:

Ook wel een Millésimé champagne genoemd. Dit is een champagne die gemaakt wordt van een uitstekend wijnoogst met de beste druiven. Een Millésimé champagne herken je aan het jaartal dat op het etiket staat. Een vintage champagne rijpt langer dan een reguliere champagne waardoor het een rijpe en volwassen smaak heeft.

 

Prestige champagne:

Een prestigieuze champagne, de naam zegt het al. Dit zijn de paradepaardjes van de champagnehuizen en geeft heel duidelijk de filosofie en signatuur van het betreffende huis weer. Een prestige champagne is een dure champagne en de kwaliteit is ook uitzonderlijk. In het algemeen kun je stellen dat de mousse (de bubbeltjes) fijner is, de aroma's en smaken meer intens zijn en de afdronk langer is dan van gewone champagnes. Deze champagnes zullen ook beter rijpen en je kunt ze langer bewaren dan gewone champagnes.

Lees meer