Leuke weetjes over champagne

  • Geplaatst op
  • Door Fluuts
Leuke weetjes over champagne

Champagne is rond de Kerstdagen en Nieuwjaar één van de meest favoriete dranken. Maar het is natuurlijk ook heerlijk om een lekker glas champagne in te schenken op zaterdagavond tijdens een etentje met vrienden! Of om een belangrijke mijlpaal van je onderneming, studie of in de liefde te vieren met een bijzondere fles bruisend goud.

Maar wat weten we eigenlijk allemaal over champagne? Deze mousserende wijn is niet alleen een heerlijke drank, maar ook nog eens zeer interessant! Zo heeft champagne een aantal bijzondere eigenschappen en bovendien een intens en langdurig productieproces. Wij hebben een aantal leuke weetjes over deze bruisende wijn voor je op een rijtje gezet!

 

Wist je dat:

… een fles champagne minimaal vijftien maanden moet rijpen voor het getransporteerd en gedronken kan worden?

 

… in de laatste weken van het jaar de consumptie van champagne het grootst is? Over het precieze percentage zijn de experts het niet eens, maar de schattingen liggen tussen de 60 en 90 procent.

 

… een champagneglas oneffenheden moet hebben als je een bellensnoer wilt zien? Het bellensnoertje maakt dan een startpunt in de oneffenheid van het glas. Als dat niet zo is, zie je geen bellensnoer. Je krijgt natuurlijk nog wel de bubbels te zien! Om deze reden wordt het kristallen glas als perfect glaswerk voor champagne ervaren. De structuur van kristal is namelijk oneffen van zichzelf. Ook laten de aroma's en smaak zich door dit 'inperfecte' glas nog beter laten ruiken en proeven!

 

… een fles met 75cl champagne rond de vijftig miljoen bubbeltjes bevat?

 

… de bubbels van champagne het beste behouden blijven als je het uit een tulpvormige flûte drinkt?

 

… de mooiste champagnes vaak van de eerste persing druiven worden gemaakt? Ook wel de 'Coeur de Champagne' genoemd: het hart van de champagne! Champagnes die uitsluitend van de tweede persing worden gemaakt, hebben een minder hoge kwaliteit.

 

… de consumptie van champagne in Frankrijk per hoofd van de bevolking bijna 20 keer hoger is dan in Nederland?

 

… champagne vroeger vooral bij het dessert werd gedronken en niet als aperitief, waar het nu vooral om bekend staat? Champagne was vroeger namelijk een stuk zoeter van smaak, waardoor het meer bij het dessert pastte. 

 

… wanneer je een fles champagne open maakt de kurk niet mag knallen, maar moet sissen? Zo blijven de bubbels namelijk het beste behouden en gaat er uiteraard ook zo weinig mogelijk champagne verloren! Ook moet je bij het openen niet de kurk, maar de fles draaien!

 

Heb je trek gekregen in een heerlijke champagne? Ga dan snel naar onze webshop!