Champagne openen: hoe heurt het?

Champagne openen: hoe heurt het?

Het is bijna Oud & Nieuw. Dan worden er in Nederland de nodige flessen champagne ontkurkt. We geven je een spoedcursus bubbeletiquette

Een ploppende en schuimende fles is feestelijk, maar niet zoals het heurt. Hoe heurt het dan wel?

 

De fles ontkurken

Een fles champagne laten ploppen en schuimen is absoluut not done. Je verspilt veel heerlijke champagne en het geeft een plakzooi. Dat wil je echt niet. Het openen van een fles gaat juist heel rustig.

Je begint door de fles champagne te koelen in de koelkast. Voordat je de fles gaat openen zet je alvast de koeler klaar. Deze vul je met 1/3 ijs en 2/3 water. Zo blijft je fles bubbels goed op temperatuur.

Het moment is aangebroken, de champagne mag open!

 

Stap 1

Je maakt de fles droog

 

Stap 2

Je laat de hals in een hand rusten en houd je duim stevig op de kurk. Met je andere hand maak je het ijzer los.

 

stap 3

Je houdt de fles in een hoek van 45 graden en richt deze nooit op je gasten.

 

Stap 4

Nu draai je langzaam met de fles waarbij je de kurk vasthoudt. Je voelt nu hoe de fles zich wil gaan openen. Je blijft druk uitoefenen op de kurk. Uiteindelijk hoor je een zacht gesis en het koolzuur blijft behouden. Je hebt nu een fles bubbels geopend als een pro.

 

De glazen

Die champagneglazen uit James Bond films staan natuurlijk ontzettend retro maar zijn een drama voor champagne. Beter is een tulpvormige flûte en nog beter; eentje van kristal. De structuur van kristal is wat ruwer waardoor de bubbels zich mooi door je glas heen draaien. Wat je nooit moet doen: champagneglazen in de vaatwasser doen of veel sop gebruiken. Zeepresten is funest voor de champagne. Het beste is om je glazen te spoelen met heet water.

 

Wil je nog een glaasje?

Wanneer een glas leeg is, mag je champagne bijschenken. Let op, niet meer dan 3/4 van het glas vullen. Wanneer er nog een bodempje in het glas zit, is dit een beleefde manier om aan te geven dat hij/zij voldoende heeft gedronken. Je kunt natuurlijk even beleefd vragen of zij/hij alsnog een glaasje blieft.

 

Toasten

Het klinken van glazen is eigenlijk een no-no. Door de glazen tegen elkaar te tikken loop je de kans dat de kristallen glazen kunnen breken. Men 'zegt' dat door het tikken de bubbels eerder uit de champagne gaan. Je heft het glas, kijkt elkaar aan en wenst ieder een gelukkig en gezond 2017!

 

Ben je nog op zoek naar een heerlijke fles champagne? Ga dan snel naar onze webshop!